Wilde eend met crème van pompoen en quinoa (hoofdgerecht)

Bereidingstijd : 40 min min.
Aantal personen : 2

Ingrediënten

1 wilde eend

3 zoete ajuinen

1 kleine pompoen of butternut pompoen

80 gram (rode) quinoa

2 wortels

klein beetje maïs voor popcorn

1 teentje look

1 takje tijm

ras el hanout 

1 dl Porto

olijfolie

arachideolie

gevogeltebouillon

5 cl Picon Orange

witte wijnazijn

 

 

Bereiding

 1: Fileer de eend en behoud filet en bout. Laat chambreren.

 

2: Versnijd 2 ajuinen grof en laat glazig stoven in een beetje olijfolie. Schil de pompoen, ontpit, versnijd en voeg toe aan de ajuinen. Voeg 1 glas gevogeltebouillon, peper en zout, ras el hanout en witte wijnazijn toe. Dek af wanneer volledig gaar, pureer tot een gladde crème met de staafmixer.

 

3: Bak de quinoa in enkele druppels olie 2 minuten op. Bevochtig daarna met 2 dl gevogeltebouillon. Dek af en laat 10 à 15 minuten langzaam gaar koken.

 

4: Meng een mespunt peper en zout met 1 theelepel ras el hanout onder een 20-tal maïskorrels. Dek af met folie, laat poffen in de microgolf en schud goed zodat de kruiden zich vermengen.

 

5: Maak 2 pannen gloeiend heet. Snijd een halve ui in 4 exact gelijke partje. Verhit de partjes langs beide kanten met enkele druppels olie waardoor ze lichtjes karameliseren. Kruid de eendenfilets en bouten en bak langs de vel-kant in arachideolie. Draai de filets om en haal van het vuur waardoor ze vanbinnen lichtjes warm en mooi rosé zijn.

Haal de filets uit de pan en laat rusten op een verwarmd bord.

 

6:  Zet de boutjes terug op het vuur met de overige halve ajuin, tijm, look en wortel. Bak aan, bevochtig met de Picon, Porto en 1 dl gevogeltebouillon. Laat dit inkoken.

Giet het sausmengsel door een zeef. Het resultaat is een dikke, glanzende saus.

 

7: Dresseer en geniet!