Overzicht

Winkeloefening 06/06/2019

Onder begeleiding van de diëtiste brengen we samen een bezoek aan de winkel. Hier leren diabetici voedingsetikketen lezen, gezonde van minder gezonde vetten onderscheiden, het goede boterhambeleg kiezen en het suikergehalte in verschillende voedingsproducten kennen. Locatie van afspraak: OKAY,...
Lees meer

Wandeldag 2018 19/11/2017

Aangezien wij beweging hoog in het vaandel dragen! En niet genoeg het belang van dagelijks beweging kunnen benadrukken, kan onze tweejaarlijkse wandeling niet ontbreken! Onze uitvalsbasis dit jaar was het Woonzorgcentrum H. Vanderstokken in het mooie landelijke Pepingen. En dat we van die mooie...
Lees meer

Infosessie diabetespreventie 14/11/2017

Op Wereld Diabetes Dag - 14 november 2017 - organiseerden wij een grote infosessie rond DIABETESPREVENTIE! We kunnen niet genoeg aandacht besteden aan het belang van enkele preventieve maatregelen voor het uitstellen of zelfs soms vermijden van de diagnose diabetes. Wanneer mensen gezond en met...
Lees meer

Beweegsessie 1 15/03/2016

Onze eerste beweegsessie was een succes! 15 deelnemers zetten hun beste beentje en bewogen er lustig op los. Een aantal onder hen kocht ook een stappenteller. Benieuwd hoeveel stappen dit oplevert!We zien elkaar terug binnen een maand. Blijven bewegen is de boodschap!
Lees meer

Algemene Infosessie Diabetes 12/03/2016

Maar liefst 28 geïnteresseerden kwamen langs op de Algemene Infosessie Diabetes in het Woonzorgcentrum Henri Vander Stokken in Pepingen. Allen staken ze hun licht op bij de verschillende thema's die aan bod kwamen: voeding, beweging, educatie, podologie, zorgtrajecten en het rijbewijs voor...
Lees meer

Kookworkshop 18/10/2014

Tijdens de kookworkshop kookten diabetespatiënten, familie, vrienden onder leiding van diëtiste Sandra Renders en chefkok Nico Corbesier van restaurant Les Eleveurs een diabetesvriendelijk menu.  Voor meer info omtrent de Recepten raden we u aan om door te klikken bij...
Lees meer

Groepssessie diabetes 25/09/2014

Alweer was onze groepssessie diabetes een aangename en leerrijke ontmoeting tussen lotgenoten, familie en vrienden. Onder begeleiding van diabeteseducatoren Danny Van Elewyck en Mie Vandenbosch werd het eerste thema 'Leven met diabetes' onder handen genomen. Er kwamen heel wat verhalen en...
Lees meer

Diabetesbeurs 2014 06/09/2014

De Diabetesbeurs op zaterdag 6 september 2014 was een groot succes. We mochten met de Diabeteswerkgroep 400 bezoekers verwelkomen ! 25 standhouders informeerden de mensen over het belang van voeding, de juiste medicatie, de aandacht voor het verzorgen van de voeten en het voldoende...
Lees meer

Algemene Infosessie @ GC Boesdaalhoeve 22/03/2014

Op zaterdag 22 maart vond onze eerste Algemene Infosessie van het jaar plaats. Dit was opnieuw een succesvolle en interessante voormiddag, waarbij patiënten e.a. er de kans kregen om heel wat informatie over gezonde voeding, beweging, verzorging van de voeten,.. op te steken! Ook konden er...
Lees meer

Wandeldag 17/11/2013

Op zondag 17 november 2013 wandelden we samen met 100 enthousiastelingen in het teken van Wereld Diabetesdag. De wandelaars konden kiezen uit 3 verschillende wandelingen van 3, 6 of 15 km. Het vertrekpunt was het Lambiekcentrum in Beersel alwaar de dorstigen achteraf nog een drankje konden nuttigen...
Lees meer Foto's 2013

Nieuws

Gratis bij de diëtist! 04/02/2013

Vlees, vis, ei en vervangproducten: themaweek van de diëtist’

Van 18 tot 23 maart vindt de 9de editie van de week van de diëtist plaatsTijdens die periode kan iedereen gratis terecht bij de diëtist voor een verkennend gesprek. Zo kan men vrijblijvend kennis maken met de werkwijze van de professionele voedingsdeskundige.

Het thema van de week van de diëtist is dit jaar vlees, vis, ei en vervangproducten’. Gezond eten is belangrijk en kan perfect samengaan met lekker en eenvoudig. En wie gezond eet, kan met veel smaak genieten van een maaltijd met een stukje vlees, vis, ei of een vervangproduct. Maar wat eet ik het best? In welke hoeveelheid? En hoe kan ik mijn gewoonten op dat vlak duurzaam veranderen? Een beroep doen op een deskundig advies hieromtrent blijkt niet zo vanzelfsprekend. Bij de diëtist ben je echter aan het goede adres voor een deskundige kijk op jouw energiebehoefte en voor persoonlijk advies. Zo kan de diëtist je onder meer vertellen welke gerechten aan te bevelen of af te raden zijn en je recepten bezorgen.  

Vleesconsumptie in België
Belgen eten over het algemeen graag vlees. Vaak wordt beweerd dat we teveel vlees eten. Uit onderzoek (nationale voedselconsumptiepeiling)  blijkt dat de Belgische bevolking van 15 jaar en ouder dagelijks 121 g vlees gebruikt [1]. Bij vrouwen is de gebruikelijke inname significant lager dan bij mannen (respectievelijk 91 g en 152 g per dag). Hoewel slechts 1,2% van de Belgen voltijds vegetarisch eet, neemt het aantal mensen die gedurende een bepaalde periode of af en toe een dag maaltijden zonder vlees nuttigen toe. Eetpatronen veranderen in de richting van meer duurzaam, diervriendelijker en gezonder.
Echter, vanuit nutritioneel oogpunt eet de gemiddelde Belg vandaag nog steeds te veel vlees. De dagelijkse aanbeveling bedraagt immers 100 g (praktische aanbeveling VIGeZ, gebaseerd op de theoretische aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad 2009) [2,3,4].

Belangrijkste bron van vitamine B12 en ijzer
Vlees, vis, eieren en vervangproducten zoals sojaproducten (tofu, seitan), peulvruchten en noten zijn een bron van eiwitten, mineralen en vitaminen. Producten uit deze groep zijn de belangrijkste bron van vitamine B12 en ijzer. Deze essentiële voedingsstoffen dragen bij tot de aanmaak van hemoglobine en een tekort kan bloedarmoede veroorzaken. Over het algemeen bevat vlees vrij veel vetten, voornamelijk verzadigde of ongunstige vetzuren. Zelfs wanneer u de vetranden van een stuk vlees wegsnijdt, blijft het een bron van verborgen vetten. Daarom volstaat honderd gram vlees of vleeswaren, vis of vervangproducten per dag, wat een zeer kleine portie is. Mager vlees met minder vet geniet de voorkeur. Voor eieren ligt de aanbeveling op twee per week. Vleesvervangers zoals peulvruchten, noten en zaden zijn enkel volwaardige vervangers wanneer u ze onderling combineert en zorgt voor voldoende afwisseling.

Wil je graag weten of je al dan niet gezond eet en drinkt? Of wil je jouw voedingsgewoonten  eens laten bestuderen en waar nodig laten bijsturen? Vraag dan raad bij een diëtist in jouw buurt! De lijst van deelnemende diëtisten en hun   activiteiten is terug te vinden op de website
http://www.vbvd.org/week_algemeen.php.

 

Diëtisten: wie zijn ze?
De week van de diëtist is een initiatief van de Vlaamse Beroepsvereniging van Voedingsdeskundigen en Diëtisten (VBVD). De VBVD verenigt de Vlaamse voedingsdeskundigen en diëtisten met een wettelijk erkend diploma. De vereniging heeft een eigen logo, met als doel zich te onderscheiden van niet-­‐gediplomeerde voedingsconsulenten. Kijk dus uit naar dit logo!

Niet iedereen mag zich zomaar diëtist noemen. Diëtisten hebben een gespecialiseerde opleiding genoten van drie jaar (bachelor in de voedings-­‐ en dieetkunde). Ze zijn de deskundigen bij uitstek op gebied van voeding. Ze zijn speciaal opgeleid om voedings-­‐ en dieetconsultaties op een professionele wijze uit te voeren. Voor meer informatie over de werkwijze en aanpak van een diëtist kunt u terecht op de website  www.vbvd.org.


B
ronnen [1]http://www.health.belgium.be/eportal/Myhealth/
Healthylife/Food/FoodandHealthPlan2/Strategi
cThemes/BelgianFoodConsumptionSurvey(t/13864502?
fodnlang=nl http://www.health.belgium.be/eportal/Myhealth/
Healthylife/Food/FoodandHealthPlan2/StrategicT
hemes/BelgianFoodConsumptionSurvey(t/13864502?fodnlang=nl

[2] Vandevijvere S., e.a.. The gap between food-­‐based dietary guidelines and usual food consumption in Belgium. Public Health Nutrition 2008; 12(3): 423-­‐31.

[3]  http://www.vigez.be/voeding

[4] http://www.kindengezin.be/img/
voedingsaanbevelingenvoorbelgie2009.pdf