Diëtisten in de regio

Een overzicht van de diëtisten uit de regio vindt u hier.

Nuttige link

Beroepsvereniging diëtisten
Een interessante site van de Vlaamse Beroepsvereniging van Voedingsdeskundigen en Diëtisten (VBVD)
         http://www.vbvd.org/ 

Voedingsdriehoek

De actieve voedingsdriehoek geeft een idee van wat je dagelijks zou moeten eten om voldoende voedingsstoffen in te nemen en hoeveel je per dag je moet bewegen. Meer info.

Diëtist

Bij de diëtist kan u de volgende  informatie bekomen:

Advies over gezonde voeding voor alle leeftijdsgroepen, begeleiding en ondersteuning bij het aanpassen van voedings- en leefgewoonten, voedingsadvies bij overgewicht, diabetes type I, diabetes type II en zwangerschapsdiabetes, voeding bij nierfunctiestoornissen, voeding bij hart- en vaatziekten, voeding voedingsallergieën.

(Een aantal diëtisten hebben zich gespecialiseerd in sportvoeding.)

Daarnaast zorgt de diëtist ook voor het aanpassen van recepten voor verschillende doelgroepen of ziektebeelden, productinformatie en voedingsvoorlichting.

Wenst de patiënt informatie over dieetvoeding (glutenvrije voeding, voeding bij diabetes, voeding bij nierfalen,voeding bij hart- en vaatziekten…)  dan is een verwijsbrief van de huisarts of specialist noodzakelijk.

 

Hoe gaat de diëtist te werk?

Consultatie I

Tijdens een eerste consultatie wordt een voedingsanamnese afgenomen, dit wordt gebruikt om een aangepast voedingsplan op te stellen. De patiënt wordt eveneens gemeten en gewogen. Deze gegevens worden bijgehouden in een dossier.  

Samen met de patiënt wordt een realistisch streefdoel besproken.  (Vb. Bij overgewicht is een halve kilo tot een kilo gewichtsverlies per week realistisch)

Het is een totaalconcept: naast nieuwe eetgewoonten en eigenschappen van het dieet worden eveneens nieuwe leefgewoonten besproken.

 

Consultatie II

Tijdens een tweede afspraak worden de nieuwe eet- en leefgewoonten besproken, in het geval van diabetes krijgt de patiënt indien nodig een koolhydraatruilwaardenlijst. Het belang van tussenmaaltijden wordt dan ook verder besproken.

De relatie voeding en beweging wordt besproken.

De patiënt wordt verder gemotiveerd om het gedrag te veranderen. De patiënt wordt eveneens gewogen.


Volgende Consultaties

Kennis bijsturen + verder motiveren zodat de gedragsverandering definitief wordt + eventueel aanpassen van het voedingsschema van de patiënt.

 

Documenten:

Indien het een specifiek dieet betreft zoals diabetes, glutenvrije voeding of voeding bij allergie, … dan is een verwijsbrief noodzakelijk.

Indien het diabetes betreft: de diabetespas wordt- met het oog op terugbetaling - zo snel mogelijk aangevraagd.

Indien het een zorgtraject betreft: een verwijsbrief van de huisarts is noodzakelijk.

Een aantal mutualiteiten zorgen ook nog voor extra terugbetaling, een verwijsbrief van de huisarts is dus altijd wenselijk.