Podologen in de regio

Een overzicht van de podologen uit de regio vindt u hier.

Nuttige link

Professionele Podologen
Met informatie voor zowel de patiënt als de zorgverlener.
Met een gemakkelijke zoekfunctie vindt u een podoloog in uw buurt.

 

 

 

 

Podoloog

De podoloog of voetdeskundige houdt zich bezig met voetproblemen allerhande. Dit kan gaan over een huid- of nagelprobleem, maar ook over een overbelastingsletsel, statiekafwijking van de tenen of voeten, houdingsafwijking van onderste ledematen/rug of over een probleem dat veroorzaakt wordt door een chronische systemische aandoening bv reuma of diabetes.

Tijdens een eerste consultatie wordt een dossier opgesteld. Aan de hand van een vraaggesprek wordt achterhaald wat het probleem is en zal de podoloog een voorstel tot behandeling formuleren.

De behandeling kan verzorging zijn bij een huid- of nagelaandoening, kan oefentherapie zijn bij een spier- of peesletsel en kan podologische zooltherapie zijn bij een statiek- of houdingsafwijking.
Er wordt pas overgegaan naar podologische zooltherapie na een uitgebreid klinisch en biomechanisch onderzoek met stapanalyse.

 

Voetproblemen bij diabetes worden vaak veroorzaakt door complicaties en niet zo zeer door de diabetes zelf. Langdurige diabetes en/of slecht geregelde suikerwaarden kunnen aantasting van de kleine bloedvaten en zenuwen geven.

Bij diabetes is het probleem ter hoogte van de voeten zeer complex: verminderde of afwezige gevoeligheid, verminderde bloedcirculatie zowel in grote als kleine bloedvaten, verminderde weerstand tegen infecties. Maar ook andere complicaties hebben invloed op de voeten: iemand die door zijn diabetes slecht zicht ontwikkelt, ziet niet hoe hij zijn nagels knipt. Door de gevoelloosheid wordt de gemaakte blessure vaak niet of zeer laat opgemerkt en kan er al een infectie aanwezig zijn. Door de verminderde circulatie geneest een wondje soms maar heel langzaam. Bij mensen met diabetes vragen de voeten veel zorg en voorkomen is nog altijd beter dan genezen.

 

Het is belangrijk regelmatig (minstens jaarlijks) bij een podoloog langs te gaan en je voeten te latenscreenen. De podoloog gaat een aantal testjes doen om de gevoeligheid, de gewrichtsmobiliteit en de kwaliteit van circulatie te bepalen en de voeten grondig inspecteren om in te schatten hoe groot het risico is om een voetwonde te ontwikkelen.

Als er een risico is wordt de patiënt opgevolgd en indien nodig wordt ook behandeling opgestart. Bijvoorbeeld: dikke nagels worden dun gemaakt, eelt en likdoorns worden verwijderd en dit om wonden door druk (van dikke nagels of eelt) te voorkomen.

De patiënt krijgt ook tips mee om zelf actief wondjes te helpen voorkomen: voeten controleren, kous- en schoenadvies, goede manier van voetbad nemen en nagels knippen…

 

Bij aanwezigheid van een risico wordt de consultatie bij de podoloog 2x per jaar terugbetaald. De patiënt moet wel een voorschrift van de huisarts mee brengen om van deze terugbetaling te kunnen genieten.